Kerst-beton, een science fiction

“Ik moet toegeven, het was wel wat gedoe, het opruimen van onze kerstboom. Maar misschien is dat ook wel gewoon omdat het onze eerste betonnen boom was. Je bent gewend om de glazen balletjes, de slingers en de piek heel voorzichtig terug in de doos te stoppen en naar de zolder te brengen. De boom met pot en al in de tuin of voor de deur voor de kerstbomenverbranding. Maar ja, met een kerstboom, ballen, en slingers van beton ligt dat natuurlijk toch net iets anders. Na de feestdagen wat extra lichamelijke inspanning is echter niet verkeerd. Wat we ermee gedaan hebben? Gerecycled natuurlijk en over een paar maanden maken we er een paashaas van. Geweldig leuk dat het kan. Met een als sinterklaas- cadeau gekregen 3D-printertje thuis je eigen kerstspullen in beton printen.“
Over een paar jaar is het zover. Beton als creatief designproduct, we zien het al steeds meer om ons heen. Life&Living in beton. Betonnen banken, fonteinen en bloembakken zijn al langer bekend. Maar tijdens een bezoek aan een laboratorium in Italië zag ik in beton geprinte sierlijke lampen , portretten van kinderen, miniatuurtjes, sculpturen en zelfs hoog couture avondjaponnen. Dit alles van 3D geprint beton.
Er wordt dus volop geëxperimenteerd en dat biedt mogelijkheden voor de toekomst.

Een vreemde gedachte misschien nog dat historische betonnen bouwwerken na-geprint worden. Het Colosseum dat verrijst in Nederland, of Neeltje Jans in Venetië. Het lijkt nog allemaal science fiction, maar de technieken in de basis zijn er en internationaal wordt opgedane kennis en ervaring gedeeld. Dan kan wat nu ver weg lijkt ineens snel dichtbij komen.

“Volgend jaar een betonnen kerstgroep en kerststal printen, als aanvulling op de boom met toebehoren. Moet lukken”.

Ik wens u allen een prachtig 2018 toe.

Ronel Dielissen-Kleinjans
algemeen Directeur Mebin