Ons CSC-certificaat is mooi, maar we willen méér

Dat Mebin tijdens Building Holland als eerste het CSC-certificaat heeft behaald is fantastisch nieuws. We mogen er trots op zijn dat we als betonleverancier écht met ‘groen beton’ bezig zijn. En dat dit ook wordt gezien en beloond. Dankzij een certificaat als dat van CSC weet de eindgebruiker dat hij bij de houder ervan een transparant product krijgt. En dat de bronnen traceerbaar zijn.
Het is een beetje zoals in de voedingsindustrie: we willen weten wat we eten. En dat wát we eten op een duurzame manier wordt geproduceerd. Die duurzaamheid wordt met de dag belangrijker. Iedereen weet dat de uitstoot van CO2 omlaag moet. Het is geen modeverschijnsel, maar simpelweg een must als we aan onze kinderen een leefbare wereld willen doorgeven. Dat is vaak helemaal niet zo eenvoudig, maar we hebben geen keus. Als verzamelde partijen binnen de betonsector kunnen we iets aan duurzaamheid in de bouw bijdragen. We ontwikkelen meet- en rekentools waarmee we in alle geledingen van onze bedrijfsvoeringen successen boeken. Soms kleine, soms grotere. Maar elke dag doen we het iets beter dan de vorige. Het is een kwestie van bewustwording. Ook binnen Mebin.
De afgelopen drie maanden is er hard gewerkt om de aanwezige stukjes van de CSC-puzzel bij elkaar te brengen. Bewijzen verzamelen van ons ‘groene’ handelen, zeg maar. Van het dieselverbruik, de soorten en hoeveelheden granulaat tot de wachttijden op bouwplaatsen, alles is in kaart gebracht. En dat heeft ons die prachtige certificering opgeleverd. En natuurlijk willen we meer. Maar zo belangrijk als de betonsector duurzaamheid vindt, zo laconiek gaan we er als samenleving vaak mee om. Binnen onze sector halen we letterlijk de onderste steen boven om duurzaamheid te promoten. Maar mijn buren gooien een frietpan na twee keer gebruiken weg omdat ze het te veel gedoe vinden om hem schoon te maken. Een nieuwe kost maar een paar tientjes, dus in de container ermee. En hoeveel mensen hebben vier horloges liggen terwijl ze er toch echt maar een tegelijk dragen? Waarom wordt een auto vervangen terwijl hij nog gemakkelijk tien jaar mee zou kunnen? Een beetje ‘ont-luxen’ zou best mogen, denk ik dan. En dan de groei van de wereldbevolking, wat heeft die wel niet voor een invloed op het klimaat?
Hoe gaan we de problemen oplossen die daardoor worden veroorzaakt? Het is een wonderlijke spagaat, maar we geven niet op. We kunnen en moeten als betonindustrie het goede voorbeeld blijven geven op het gebied van duurzaam produceren. Daar zijn we namelijk hartstikke goed in!
Ronel Dielissen-Kleinjans,
Algemeen Directeur Mebin

Downloads