Wereld zonder beton is niet duurzaam

Ik probeer me Nederland voor te stellen zonder beton. Moet u ook eens doen. Geen Neeltje Jans. Geen Erasmusbrug. Geen Noord-Zuidlijn. Ook geen bruggen, tunnels en viaducten. Er zou ook geen hoogbouw zijn. Want heipalen waren er niet. En geen liftschachten. Dus die skylines van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam kenden we niet. We zouden ons land uit hout en bakstenen moeten optrekken. Kunt u het zich voorstellen? Ik eigenlijk ook niet.
Zolang als er mensen op deze planeet rondwandelen, zijn we op zoek naar veiligheid en comfort. En toen aan het eind van de 18de eeuw de eerste vorm van cement werd ontdekt, konden we die wens omzetten in duurzame gebouwen, waarin steeds meer mensen veilig konden wonen. Duurzaam. Het woord is gevallen. Anno 2017 staat - terecht - bijna alles wat we doen in het teken van duurzaamheid. De circulaire economie krijgt steeds meer vorm. De uitstoot van CO2 wordt elke dag verder aan banden gelegd. Natuurlijk kapitaal beheerst het nieuwe denken. Ik kan me daar prima in vinden. En de betonsector werkt er elke dag keihard aan mee.
Maar bij alle maatregelen die we op de korte termijn nemen, moeten we niet de lange termijn uit het oog verliezen. We staan onder zware druk van de overheid om de uitstoot van CO2 jaarlijks met vele procenten lineair terug te dringen. Om op de korte termijn duurzamer te werken, dus. Maar als er nou één bouwmateriaal juist op de lange termijn zijn duurzaamheid bewijst, dan is het wel beton. Wat we vandaag bouwen staat er over honderd jaar nog. En als we het zodanig slim bouwen dat het betrekkelijk eenvoudig aan de wensen van de tijd is aan te passen, wordt de levensduur nog veel langer. We maken dan in een bebouwde omgeving misschien wel 200 jaar of langer geen gebruik meer van natuurlijke grondstoffen. En last but not least, beton neemt in de tijd ook CO2 op.
Als onze achterkleinkinderen zouden besluiten om onze mooie betonnen constructies te slopen, zullen ze erachter komen dat het sloopmateriaal bijna honderd procent herbruikbaar is. Hoe (dubbel) duurzaam wil je het hebben? Maar het wordt onvoldoende in de CO2-calculaties meegenomen. De overheid zou zich in de CO2-discussie dus veel meer moeten realiseren dat scoren op de korte termijn weliswaar mooie cijfers oplevert, maar dat met name de betonsector daardoor veel meer pijn lijdt dan nodig én eerlijk is. Dat lijkt me voor de komende jaren een mooie, duurzame uitdaging!

 

Ronel Dielissen-Kleinjans
algemeen directeur Mebin

Downloads