12. december 2014

Laatste betonstort ruwbouw A2 tunnel

Op 12 december 2014 om twaalf uur startten de laatste werkzaamheden aan de A2 tunnel. Het tunnelgat gaat dicht en de A2-tunnel in Maastricht is dan officieel klaar. Althans: de ruwbouw.
Begin 2012 vond de eerste betonstort plaats bij het Europaplein voor de eerste dubbellaagse tunnel. A2 tunnel is een van de opmerkelijkste mobiliteitsingrepen in Nederland: een gestapelde tunnel waardoor de A2 tussen de knooppunten Geusselt en Europaplein 2,3 kilometer ondergronds gaat. Het aantal voertuigen bovengronds zal met maar liefst 80 % afnemen. Doel: een leefbaarder woonklimaat in Maastricht-Oost.

Mebin, ENCI en Sagrex waren nauw betrokken bij het voortraject van dit project. Samen Ballast Nedam stelden de drie bedrijven de mengselcodes op voor zo’n 40 verschillende betonsamenstellingen. Daarbij maakten ze gebruik van een CO2-gunstig bindmiddel: hoogovencement CEMIII/B 42,5 N.

300.000 kubieke meter beton en 108 moten van 48 meter eindigen kleine drie jaar later de betonwerkzaamheden bij de sluitmoot voor de Lourdeskerk. Het enorme project wordt afgerond.

Voor alle partijen was dit een uitdagend project, een project dat om nauwe samenwerking en strakke planning vroeg. Op het logistieke vlak zijn grote prestaties geleverd - elke minuut ging er een truckmixer uit. In totaal 25.000 betonmixers vol. Om voldoende capaciteit te hebben en een continue betonstroom te kunnen garanderen, bouwde Mebin een tijdelijke tweede betoncentrale op het bedrijfsterrein in de Beatrixhaven. Dit was uit milieu en efficiency overwegingen de beste oplossingen, maar vooral ter voorkoming dat wagens in de file terecht zouden komen. Bij een doorsnee stort bij de A2-tunnel was 800 kuub betonmortel nodig; logistiek betekende dat tachtig wagens die in een paar uur tijd achter elkaar moesten arriveren.

René Lacroix, Mebin Zuid-Limburg: „ Een normale betoncentrale draait 50.000 kuub per jaar. Wij hadden er maanden bij dat we 25.000 kuub leverden. Echt ongelooflijk.”

Met gepaste trots kan men terugkijken naar het enorme project dat vandaag afgerond wordt. Een project dat ondanks vele uitdagingen netjes binnen het schema is gebleven.