20. april 2018

Big data bezorgt de betonindustrie én haar klanten een enorme extra slagkracht

ENCI, Mebin en Sagrex vieren logistieke transformatie op vrijdag 20 april 2018

Data science is hot. Moderne bedrijfstakken varen volledig op het verzamelen, bestuderen en implementeren van big data – alle mogelijke digitale informatie van en over klanten. In een relatief conservatieve bedrijfstak als de cement- en betonindustrie werd deze gigantische bron van informatie tot voor kort niet of nauwelijks benut. ENCI, Mebin en Sagrex – dochterbedrijven van de HeidelbergCement Group – brengen daar verandering in. Op vrijdag 20 april vieren zij de transformatie naar een 4.0 organisatie met de ingebruikname van een ultramodern logistiek systeem op basis van data science.

“Digitale klanteninformatie is ook voor de cement- en betonindustrie van cruciaal belang. Wij hebben de afgelopen drie jaar een enorme interne transformatie doorgemaakt om van een conservatief denkende 2.0 organisatie te veranderen in een organisatie die wijd open staat voor de digitale mogelijkheden van deze tijd. 4.0-denken in de bouw, dat is uniek.” Dat zegt algemeen directeur Ronel Dielissen-Kleinjans van betonmortelproducent Mebin in ’s-Hertogenbosch. Zij beaamt dat de overgang naar een ‘logistiek driven by data’ niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen. “Anders denken, anders werken, veel meer buiten je eigen organisatie kijken en wat je daar ziet benutten in je eigen bedrijfsproces; het vraagt nogal wat van de mensen in een bedrijf. En de klanten hebben in die periode soms ook tot hun onbegrip gemerkt dat er ‘iets’ veranderde. Maar nu staat het systeem als een huis. Het is landelijk uitgerold en biedt ons én onze klanten aanzienlijke voordelen.”

“Samen met de klant kunnen we aan de hand van de data kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Middels updates kunnen we de komende jaren in blijven spelen op data-ontwikkeling, zo lanceert Mebin binnenkort een track & trace app waarmee de klanten de bestellingen “live” kunnen volgen. We staan gereed voor de toekomst en de toekomstige generaties.”

Jaarlijks sturen Mebin, ENCI en Sagrex zo’n 470.000 truckbewegingen en 4000 scheepstransporten aan voor het vervoer van grondstoffen, betonmortel, cement en toeslagmaterialen.

Het omarmen en implementeren van data science bij de dochterbedrijven van HeidelbergCement had op geen betere plek kunnen starten dan in ’s-Hertogenbosch. Ronel Dielissen-Kleinjans: “We hebben de toonaangevende Jheronimus Academy of Data Science bijna letterlijk als buurman. Daar gaan we mee samenwerken. Vrijdag zal Strategic Advisor Liesbeth Leijssen namens JADS aanwezig zijn, dat ervaren wij als een groot compliment voor het vele werk van de afgelopen jaren.”

Burgemeester Jack Mikkers van ’s-Hertogenbosch opent de feestelijke bijeenkomst, nadat Christoph Streicher – General Manager van HeidelbergCement Benelux – de gasten heeft ontvangen. “De komst van de burgemeester”, zegt Ronel Dielissen-Kleinjans, “geeft aan dat ’s-Hertogenbosch de samenwerking tussen JADS en onze organisatie belangrijk vindt. Niet voor niets is de slogan van ’s-Hertogenbosch: ‘Driven by data’...”

Bij het nieuwe logistiek centrum werkt een 60-tal medewerkers die vanuit ’s-Hertogenbosh verzending en levering van grondstoffen en afgewerkte producten verzorgen.

Contact voor dit persbericht
Walter Speelman
marketing manager Mebin
mob: +31 6 51247510
e-mail: wspeelman@mebin.nl