Circulariteit en oude mannen van beton

bron: Cobouw nr. 26 - 10 april 2018

Eind maart hoorde ik architect Thomas Rau op de Praktijkdag Cobouw Circulair een aantal interessante dingen zeggen over circulariteit. De kern van zijn betoog was: we moeten elke grondstof opnieuw kunnen gebruiken; afval kan niet meer. Daar ben ik het roerend mee eens. In de betonsector gaan we namelijk al jaren op die manier te werk.

Een circulaire economie inrichten, dat wordt nog een hele klus. We hebben onszelf namelijk wijs gemaakt dat we steeds iets nieuws willen hebben. En ik heb daar zelf ook heel lang braaf aan meegedaan. De afstandsbediening van de zes jaar oude televisie stuk? We kopen een nieuwe televisie. Belachelijk! De inkt van de printer op? We kopen een nieuwe printer, dat is namelijk niet veel duurder dan nieuwe inkt en het is een stuk minder gepruts. Belachelijk, want die afgedankte apparaten moeten natuurlijk wel ergens blijven. We vergiftigen er met z’n allen onze planeet mee. Geen goed plan!

Volgens Thomas Rau moeten we niet over een circulaire economie nadenken, maar juist voor-denken. Ons niet afvragen wat we kúnnen maken, maar wat we nódig hebben. Gelijk heeft hij. Hij stelt echter ook – en Betonhuis-voorzitter Rob van Gijzel is het daar mee eens – dat je circulariteit niet aan oude mannen kunt overlaten. Die kunnen het minst denken, zegt hij. Kijk, dat vind ik dan weer niet zo aardig richting de generatie die circulair bouwen heeft uitgevonden. Circulariteit is een kwestie van innovatie, dat klopt. Maar in de betonsector is men tientallen jaren geleden al gaan voor-denken over de problematiek van afvalstoffen. We bouwen intussen bijkans voor de eeuwigheid. En bestaande gebouwen kunnen met kleine aanpassingen desgewenst een nieuwe functie krijgen. De ‘oude mannen’ die deze trend destijds in gang hebben gezet zijn er nog elke dag druk mee. Hun visie, kennis en ervaring zijn de basis waarop de jeugd voort kan bouwen.

Even los van het generatievraagstuk: ik nodig Thomas en Rob bij deze uit om bij een lekkere kop koffie over circulariteit en beton te komen praten. Gezellig bij Boer Goossens in Den Dungen. Dat is een succesvol familiebedrijf sinds 1822. Bijna tweehonderd jaar oud en nog springlevend. Met een goed plan voor de toekomst. Het zou een betonbedrijf kunnen zijn.

Ronel Dielissen-Kleinjans
Algemeen Directeur Mebin