Levensbestendig en gerecycled bouwen is hot

Bron: Cobouw, 28 juni 2018

Ik was laatst op de Provada. Interessant om te ervaren hoe daar over de huidige woning- en utiliteitsmarkt wordt gedacht. Investeerders en banken zijn vol energie. Er wordt in een hoog tempo gebouwd.
En iedereen heeft het over duurzaamheid, vertaald in levensbestendig en gezond bouwen. Dat is voor de moderne consument een hot item; hoe kunnen we tegelijk comfortabel wonen, het klimaat redden en de kinderen een gezonde toekomst bezorgen?
100 procent

Een belangrijk deel van het antwoord ligt in recycling. Een organisatie als New Horizon Urban Mining is daar heel ver in. Zij stellen dat een gebouw honderd procent recyclebaar kan zijn. Dat vind ik interessant want die stelling houdt een enorme uitdaging in. Want we kunnen dan wel modern dénken, het door overheden aanpassen van de regels aan die ontwikkeling is iets heel anders.

Een gebouw recyclen betekent dat je de restmaterialen tijdelijk ergens zal moeten opslaan. Daar gelden ouderwetse regels voor. En wil je honderd procent recyclen, dan zullen alle oude materialen van een gebouw terug moeten komen in een nieuw. Maar wat nu als we bijvoorbeeld een houten kozijn willen in plaats van een aluminium. Waar blijft dat dan? Benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Een gebouw ontwerpen wordt zo een heel ander verhaal.

Ook in de betonsector zijn ontwikkelingen gaande. Tot voor kort vonden we dat een betonnen gebouw honderd jaar mee moest kunnen. Dat kan ook moeiteloos, maar het is niet van deze tijd. Vijftig jaar is ook prima. En dan: afbreken, recyclen en moderner terugbouwen. Maar dan rijst de vraag: hoe vaak kan je beton recyclen voordat de kwaliteit onder de norm belandt? Ik gebruik wel eens het voorbeeld van papier.

Pionieren
Daar hou je na zeven keer recyclen een een-laags toiletpapiertje van over. Vertaal dat naar beton en je weet: dat voelt niet goed! Een bedrijf als Rutte Groep is een van de pioniers op het gebied van betonrecycling. Zij stellen dat ze beton voor de volle honderd procent kunnen recyclen zonder kwaliteitsverlies. Maar klopt dat met de huidige regelgeving? En is die regelgeving eigenlijk nog wel van deze tijd?

Laten we de recyclingpioniers omarmen. We hebben de technieken en de materiaalkennis. Nu nog de moed om – verantwoorde – risico’s te nemen. Het geduld om – oude – regelgeving aan te passen. En innovatie om – goed en slecht – recyclingmateriaal te kunnen keuren en onderscheiden.

Ronel Dielissen-Kleinjans,
Algemeen Directeur Mebin